Varför har bitcoins pris inte gått över 20 000 dollar? Vissa kan tycka att det är frustrerande.

För mindre än en vecka sedan satte bitcoins pris en ny heltidshöjd på 19 920,53 dollar. Men den äldsta kryptovalutan kämpar fortfarande för att bryta sig över $ 20 000-nivån.

Anledningen till att milstolpen förblir svårfångad, enligt analytiker och handlare, är enkel: Det finns för många försäljningsorder mycket nära $ 20 000-nivån eftersom vissa bitcoininnehavare är rädda för kortvariga försäljningar. Den prispunkten är särskilt betydelsefull eftersom det är ungefär där marknaden toppade sig i slutet av 2017-rallyt som såg Crypto Engine fyrdubblat i pris inom två månader, bara för att kollapsa med 70% under de följande två månaderna, dess största (då) .

„Ett stort [antal] säljare erbjuder order nära $ 20 000-nivån, vilket utan tvekan har skapat en stark motståndsnivå“, säger Simon Chen, verkställande direktör för investeringar och handel på Hong Kong-baserade kryptolångivare Babel Finance. „Människor försöker sälja på denna nivå baserat på vad som hände under tjurmarknaden 2017.“

För vissa är likheter med 2017 svåra att ignorera, särskilt den hastighet med vilken bitcoin gjorde nya rekordpriser.
Prenumerera på First Mover, vårt dagliga nyhetsbrev om marknader.
Genom att registrera dig får du e-postmeddelanden om CoinDesk-produkter och du godkänner våra villkor och sekretesspolicy.

Nivån på 20 000 dollar „är som psykologisk krigföring för många“, säger Lingxiao Yang, chefsoperatör på kryptokvantföretaget Trade Terminal. „Det tog bara ungefär en månad för bitcoin att gå upp från cirka 14 000 dollar till den nya rekordhöga tiden.“

Men Yang sa också att detta känslomässiga inslag till stor del har återspeglats på detaljhandelsinvesterarnas sida, medan fler institut är i tankesättet „köp dip“.

Marknadsfaktorer väger också bitcoin. Data från kryptoanalyswebbplatsen CryptoQuant indikerar att stora bitcoininnehavare eller valar inte har dragit tillbaka bitcoin från börser.

Minskat bitcoinutflöde från börser visar att färre bitcoinvalar tar ut sina bitcoins.

„Det faktum att valar inte drar tillbaka betyder att BTC är tillgängligt för försäljning“, säger Ki Young Jun, vd för CryptoQuant i en tweet. „Om valar tror att priset kommer att stiga kommer de att ta ut BTC mycket.“

Ytterligare bevis på ökat försäljningstryck nära $ 20 000 är att ett växande antal „inslagna“ bitcoin har „packats upp“ från den svala decentraliserade finansieringen (DeFi), enligt Denis Vinokourov, forskningschef på Bequant.

När det Ethereum-baserade DeFi-utrymmet samlade all uppmärksamhet under den senaste sommaren tokeniserades (eller „lindades“) bitcoins på Ethereum. Vid ett tillfälle var det mer bitcoins som slogs in på Ethereum än bitcoins som skapades av bitcoin-gruvarbetare. I viss utsträckning kan det ha varit helt enkelt för att bitcoins pris gick ganska bra under sommaren, mer än fördubblades från det sista lågpriset på 17 867,09 dollar.

„Det är värt att komma ihåg att den initiala präglingen gjordes på mycket lägre absoluta [prissättning] nivåer, och att ta lite vinst och låsa tillgångar i framtiden är vettigt från en försiktig synvinkel,“ sa Vinokourov.

 

På köpsidan kan de nya bitcoin-investerarna vara „agnostiska“ angående exakt var de köper i intervallet mellan 15 000 och 20 000 dollar, enligt Vishal Shah, grundare av derivatutbytet Alpha5.

Köpare ”är inte oroliga för de kommande 300 eller 400 poängen, eller ens 1000 poäng,” sa Shah. „Det handlar om saker.“