24. September 2023

Zal de Tesla-zeepbel de Bitcoin-ramp van 2018 nabootsen?

Terwijl de technologie-aandelen opwarmen, geeft een potentiële Tesla-zeepbel beleggers nachtmerries. Opgericht door Elon Musk, hebben zowel Tesla als SpaceX een enorm potentieel als het gaat om het veranderen van de wereld. De beurs heeft echter zijn manier om financieel jargon te interpreteren om de waarde van een aandeel te bepalen.

De huidige waardering en volatiliteit in Elon Musk’s technologiegigant is een snel naderend bubbelachtig gedrag – zeer vergelijkbaar met de Bitcoin 2017 saga. En elke crypto liefhebber weet hoe dat verhaal is afgelopen. Analist Julian Bridgen zegt dat de Tesla-zeepbel de patronen van Bitcoin 2017 nabootst en investeerders zullen hun lesje snel op de harde manier leren.

Investeerders negeren de dreigende Tesla-bubbel

In 2017 steeg de Bitcoin van $1.000 naar $20.000. Het was een zeepbel in de maak, maar crypto-investeerders stapelden zich onophoudelijk op. In februari 2018 kwam de Bitcoin-zeepbel in grote getale tevoorschijn. Tegen het einde van 2018 raakte de Bitcoin-prijs $3.500, waardoor een enorm deel van het geld van de investeerders werd weggevaagd en veel van het geld verwoest werd.

Nu lijkt het erop dat de Tesla-zeepbel dezelfde route zal volgen als de Bitcoin Future in 2018. De waarschuwingsborden zijn vaak vertroebeld door vele positieve ontwikkelingen. Zo heeft Tesla bijvoorbeeld het zeldzame onderscheid dat ze groei bereikt tijdens een pandemie, wanneer opmerkelijke bedrijven ernstige krimp hebben ondervonden. Het bedrijf kondigde veel nieuwe ontwikkelingen aan ondanks een dreigende economische vertraging.

De aandelen van Tesla zijn in korte tijd geëxplodeerd. Op dit moment, Tesla aandelen zijn de handel rond de $ 420 nadat het raakte een high van $ 450 twee weken geleden. Technisch gezien zijn de wekelijkse grafieken diep in het overboughtgebied. Het is de handel op 165 keer voorwaartse winst – aanzienlijk meer dan de conventionele benchmarks.

Elon Musk’s on-off relatie met crypto

Elon Musk heeft gemengde opvattingen over cryptocurrency’s, vooral Bitcoin. Ondanks het feit dat hij geen banden heeft met BTC of crypto in het algemeen, deelt hij zijn gedachten over het onderwerp vaak via verschillende sociale platforms. Zo heeft Elon herhaaldelijk commentaar gegeven op Dogecoin, maar heeft hij een kans voorbij laten gaan om Dogecoin’s chief executive officer te dienen.

Vanaf nu is het moeilijk om de relatie tussen Elon Musk en crypto duidelijk te definiëren. Zijn vage referenties laten cryptofans vaak achter op zoek naar meer aanwijzingen. De aandelenpatronen van zijn bedrijf zijn echter zeer vergelijkbaar met de koning van de cryptokringen, Bitcoin.

Ervaren beleggers herinneren zich nog hoe de aandelenbel van Amazone’s in 2000 een duik nam en 90 procent van de waarde van de aandelen wegvaagde. Tien jaar later doet de hele wereld zaken met Amazon. Dus zelfs als Tesla de toekomst in handen krijgt, vragen de huidige aandelenwaarderingen om correctie.